Rada nad zlato

02.Apr 2017, 19:58

Rada nad zlato pre všetkých

Od otvorenia obchodu CityRider ubehne čoskoro jeden rok. Za tú dobu som najazdil necelých 4000 km, stretol niekoľko stoviek motorkárov a skútristov, viedol desiatky debát o bezpečnom jazdení. Pri debatách som si všimol, že každý z jazdcov si dáva pozor na niečo iné:

,,Chrániče musia byť pevné.”

,,Jazdím iba v koži.”

,,Bundu chcem celú žltú, krikľavú, aby ma bolo vidno.”

,,Investuj do ABS, stojí to za to.”

Avšak po tom krátkom jazdení sa mi najviac osvedčila táto rada:

,,Pri jazdení mysli na to, že na ceste Ťa chce každý zabiť.”


Ty ho vidíš. Vidí on Teba?

Či už ideš len 500 m na obed, alebo predbiehaš spomaleného vodiča mimo obce alebo si na ceste, kde je mnoho chodcov, nespoliehaj sa na iných, že zareagujú tak, ako by si zareagoval Ty.



NIekedy môže zabrzdiť aj bez očividného dôvodu.

Na cestách môžeš byť naobliekaný ako zo železa, mať najnovšie bezpečnostné systémy, reflexné prvky môžu byť viditeľné na stovky metrov, ale aj tak by mala byť na prvom mieste, čo sa bezpečnosti týka, Tvoja predvídavosť a obozretnosť, pretože každý účastník cestnej premávky Ti dokáže zmariť tvoje plány bezpečne sa dostať domov. To auto pred Tebou môže z ničoho nič prudko zabrzdiť. Vodič auta, ktorého predbiehaš, si Ťa nemusí všimnúť a jednoducho odbočí do Tvojho pruhu. Ten chodec, ktorého Ty vidíš a počítaš s tým, že aj on vidí Teba, Ti môže skočiť do cesty.


Kevlar v prilbe nie je na škodu.

Nechcem tým povedať, aby si sa bál. Ide mi len o to, aby si niekedy pribrzdil pre istotu skôr. Aj keď ideš po hlavnej, spomaľ, ako keby si na nej nebol. Oči otvorené, sústredenie na plné obratky. Ísť 40 km/h tam, kde je povolená 50-ka, nie je hanba. :)


A Ty máš lekárničku?

Predchádzajúci príspevok Následujúci príspevok