Poznaj svoju prilbu

31.Mar 2016, 18:05

Na jednom fóre som raz zahliadol otázku, že či je vážne nutné nosiť prilbu? To myslí chalan seriózne? Taká otázka mne osobne nikdy nenapadla. Aj keby to nie je zo zákona povinné, dobrovoľne by som tú prilbu nosil. Prečo? Považujem ju nielen za nevyhnutnú súčasť výbavy, ktorá ma ochráni, ale aj ako pekný módny doplnok.


Zákon a vyhláška

Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov


Bezpečnosť motorkára na ceste z môjho pohľadu zabezpečuje niekoľko faktorov, z toho asi za najdôležitejšie považujem:

1. seba ako vodiča

2. okolie a ostatných šoférov

3. prilbu a oblečenie

Jazdi veľa, aby si sa naučil. Jazdi opatrne, aby si si neublížil. Ostatných šoférov v podstate nevieš ovplyvniť, ale môžeš sa ich naučiť predvídať. Prilba a oblečenie sú veci, ktoré sa nenaučíš, ktoré nepredvídaš. Sú to veci, ktoré si môžeš kúpiť. Záleží, samozrejme, na každom, koľko investuje, no čo sa týka prilieb, na Slovensku musíš pamätať na jedno:

Vyhláška č. 464/2009 Z.z. MDPTSR


EHK č. 22, alebo aj ECE 22.05, je predpis Európskej Hospodárskej Komisie OSN. Táto komisia je podriadený orgán Hospodárskej a sociálnej rady OSN. V rámci svojej činnosti vytvorila ucelenú normu, ktorá určuje minimálne technické požiadavky pre homologizáciu ochranných prilieb a ich chráničov pre vodičov a cestujúcich na motocykloch a mopedoch. Technické detaily, čísla a celkový postup homologizácie si môžeš prečítať tu: http://www.telecom.gov.sk/externe/ehk_osn/ehkmain.htm (nájdi si predpis č. 22 - Jednotné ustanovenia pre homologizáciu ochranných prilieb a ich chráničov pre vodičov a cestujúcich na motocykloch a mopedoch)

Nie je potrebné to brať ako ďalšiu formu prehnanej kontroly, nakoľko zmyslom je skutočne ochrana vodiča a zamedzenie predaja nekvalitných výrobkov, ktoré by ťa mohli stáť život.


Ako zistím, či je prilba certifikovaná?

Každá homologizovaná prilba má na sebe štítok, ktorý obsahuje homologizačné číslo. To začína kružnicou s písmenom E vo vnútri, za ktorým nasleduje rozlišovacie číslo štátu, ktorý udelil homologizáciu a ďalšia séria čísel. Viď foto:


Niektoré prilby majú homologizačné čísla schované. Preto sa hneď neľakaj, keď naň nenatrafíš na prvýkrát.



Ostatné certifikáty

Existujú samozrejme ďalšie certifikáty, napr. DOT, SNELL a iné (zoznam tu: http://www.helmetboys.com/pages/world-motorcycle-helmet-safety-standards.html), no u nás sa musíte zamerať iba na ten jeden. Zaujímavosťou je, že niektoré certifikáty sú udeľované až po výrobe. Za to pri certifikáte ECE 22.05 sa prilba testuje a skúša už počas výroby.

Na záver len dodám toľko: nepodceňuj dôležitosť prilby, nezabúdaj na ňu. Je to bezpečnejšie. Ak máš pocit, že máš v nej veľkú hlavu, tak to si si ešte nenašiel tú správnu.

Predchádzajúci príspevok Následujúci príspevok