Skúter - po prvých mesiacoch

11.May 2016, 18:55

Bol to začiatok novembra, keď som začal jazdiť na skútri. Je máj a uvedomujem si, že to je už/iba 7 mesiacov. Prešiel som na ňom z Nitry do Púchova, pobehal Púchov, potom z Púchova do Bratislavy a tak ďalej. Za tú dobu som získal prvé skúsenosti, rôzne postrehy a hlavne som si ušetril mnoho času!

Doteraz som v Bratislave využíval MHD alebo chodil pešo. Prechádzka nikdy nezaškodí, ale keď človek potrebuje vybaviť veci rýchlo, tak 30 minút cesta tam a 30 minút cesta späť je vážne veľa času. K MHD sa radšej nebudem vyjadrovať. Stačí, keby ste videli ten môj smútok v očiach, keď ňou musím ísť. :)

O výhodách skútru som vedel. Avšak otázka je, že čo vlastne môžem na tom skútri reálne robiť. Vážne môžem parkovať kde chcem? Môžem sa predbiehať, keď sú zápchy? Môžem ísť na ňom do zahraničia?


Nájsť reálne a aktuálne pravidlá parkovania v Bratislave bolo ťažšie, ako som si myslel. Jediná zaujímavá a dobrá informácia je, že sa pracuje na jednotnej parkovacej politike v celom meste. Či to bude mať nejaký vplv na skútristov a motorkárov, je otázne. Momentálne sa riadim zásadou: neparkovať ako debil, nechaj priestor pre chodcov, neblokuj autá. Použi sem-tam predstavivosť a reálne si premysli, či niekomu náhodou nezavadziaš. Pri obchodných centrách vieš nájsť veľa priestoru, kde nebudeš nikomu prekážať a nebudeš ani zaberať jedno celé parkovacie miesto. Samozrejme, maj na pamäti Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, § 52, ods. 2. a nechaj na tom chodníku aspoň 1,5 m voľného miesta. ;-)


Zápchy - ďalší dôvod na kúpu jednostopového vozidla. Je však predbiehanie v zápchach povolené? Pozeral som zákony, sledoval fóra, čítal iné články a moja odpoveď je jasná, ale nie s úplným presvedčením: nie. Môžem nad tým polemizovať, hľadať medzery v zákone, pohrať sa s jednotlivými pojmami, no výsledok bude vždy rovnaký: čakať v zápche ako ostatní vodiči bude vždy bezpečnejšie. Či to však robím? :)

A zahraničie? Ak máš vodičák iba na auto, na 125ke do zahraničia jednoducho nemôžeš ísť. Či ťa pustia? Ak na hranici nikto nie je, nikto Ťa nezastaví. Zastavia Ťa v Rakúsku? Podľa kolegov, ak pôjdeš normálne, tak by Ti nemali robiť problémy. Ja som zatiaľ behal iba po Slovensku. O návšteve zahraničia napíšem blog neskôr.

Zákony sú dosť obmedzujúce, avšak nič to nemení na tom, že skúter je vážne najlepší dopravný prostriedok do mesta. Parkovacie možnosti sa pravdepodobne zlepšia, zápchy budú stále a vodiči si musia zvykať, že sme medzi nimi a že sa opatrne prederieme dopredu. Jazdenie v zahraničí vyriešim vodičákom na veľkú motorku. Ale to až neskôr. ;-)


Marek CityRider

#cityrider #iamcityrider #bratislava

Predchádzajúci príspevok Následujúci príspevok