Do Valašska ... 1. časť

08.Jun 2017, 18:16

Už som išiel na skútri dlhšie trasy, ale 268 km, plne naložený na víkend, neznáme zahraničné cesty, toto bolo o niečom inom.

Miesto odchodu: CityRider Bratislava

Cieľ: Rožňov pod Radhoštěm - 6. ročník Po Valašsku na skútru

Trasa: Bratislava -> Marchegg (AT) -> Lednice (CZ) -> Uherské Hradiště (CZ) -> Zlín (CZ) -> Rožnov nad Radhoštěm


Cestu sme upravili tak, aby bola zaujímavejšia a zároveň o pár km dlhšia (z 215 km na 268 km).

Pri takejto trase na skútroch musíš rátať, že tá cesta potrvá dlhšie. Keďže sme plánovali vyhnúť sa diaľniciam (veď, aký by mala potom tá cesta význam?) a zároveň dodržiavať pravidlá cestnej premávky, plus samozrejme si sem tam oddýchnuť a natankovať, reálne sa priemerná rýchlosť zníži na cca 50-60 km/h. Tak či tak sme sa neponáhľali. Program začínal až okolo 20:00 a my sme s prehľadom opustili CityRider Bratislava už o 12:00. Radšej pomaly v kľude, ako sa potom ponáhľať.


Prípravy

1. krajina - Rakúsko

Najprv som nechápal - do Čiech cez Rakúsko? Načo? Po prvých kilometroch som to však pochopil. Kvalitné cesty, pekná krajina a slabá premávka. Filip z green expres je skúsený motorkár a cestovateľ, na motorke má toho veľa najazdené a túto trasu vyberal zámerne. Super nápad! Odporúčam. Cez Rakúsko sme prebehli rýchlo. Jediná zastávka v podstate slúžila na to, aby sme tu cestu vychválili :)



Oddych musí byť.

2. krajina - Česká Republika

Keď sme prešli hranicami do Čiech, nestačil som sa čudovať. Moderne vybudovaná infraštruktúra, nové cesty a k tomu mnoho krásnych historických pamiatok. Takmer som sa viac otáčal, ako sústredil na cestu. Fotiek je samozrejme menej, nakoľko zastávku sme zvolili až v Lednici. Do Rožňova to bolo stále ďaleko a bolo nutné doplniť energiu. Výber obeda nebol náhodný - išli sme na istotu do Reštauráciue u Tlustých. Super lokalita, ideálne parkovanie pre motorkárov a chutné jedlo. Určite sa tam zastavte, keď pôjdete okolo.

Odtiaľto prebral navigáciu náš ďalší vášnivý cestovateľ Marek. Jazdenie nás bavilo, slniečko svietilo, jediný negatívny bod bol Zlín. Aj keď sme chytili takmer samé zelené, cestovať po meste v zápchach, plnom áut, cca 17km, priemernou rýchlosťou 20km/h, to nikoho nebaví. Typické predbiehanie v kolónach sa samozrejme nekonalo. Ak budeš mať niekedy cestu cez Zlín, skús si radšej naplánovať cestu okolo.


1. cieľ - Rožňov pod Radhoštěm


Káva a stany, nič iné sme nepotrebovali #moznovecerjednopivko

Do cieľa sme dorazili cca o 18:00. Privítal nás organizátor Radek, zaregistrovali sme sa, dostali sme darčeky a mohli sme sa ubytovať resp. postaviť stany. Večer nám spríjemnil koncert Depeche Mode Revival, dobré pivo a jedlo a príjemná spoločnosť ďalších skútristov.

Budíček


Za kávu ďakujeme Habesh Coffee

Po Valašsku na skútru ma bohatý program na celý víkend. My sme sa zobudili už o 8:00 ráno. Uvarili sme si našu obľúbenú Habesh Coffee v koťogo a Aeropress-e, naraňajkovali sa a rozhodovali, že aký bude náš program. Z nejakého dôvôdu nás to však ťahalo ďalej. Marek nemal v pláne ostávať, ďalší program ho ťahal až do Tatier. A my? … My sme sa rozhodli, že ho budeme nasledovať. Ale o tom až v ďalšom blogu.

Predchádzajúci príspevok Následujúci príspevok